bahu01 bahu02 bahu03 bahu04 bahu05 bahu06 bahu07 bahu08 bahu09
bahu10 bahu11 bahu13 bahu13 bahu14 bahu15 bahu16 bahu17 bahu18
bahu19 bahu20 bahu21 bahu22 bahu23 bahu24 bahu25 bahu26 bahu27
bahu28 bahu29          
         
Biserka Bahunek    

O BACHOVIM CVJETNIM KAPIMA

U današnje vrijeme strahova, nervoza, nesigurnosti i depresija, kada mnogi imaju razne psihičke probleme, javlja se pitanje kako ih riješiti kada klasični lijekovi zataje, a medicina ostaje nemoćna. U tome će vam pomoći Bachove cvjetne kapi - divni darovi prirode.

Prije sedamdesetak godina engleski liječnik, dr. Edward Bach, sastavio je od 37 raznih cvjetova prirodne cvjetne esencije od kojih je svaka vezana uz određeno psihičko stanje. Bachove cvjetne kapi djeluju na osobnost, emocije i um. Za svako negativno stanje postoji odgovarajuća esencija koja negativne misli pretvara u pozitivne vibracije i time nam pomaže da se osjećamo opuštenije, sretnije, sigurnije, te da se lakše nosimo sa životnim problemima i stresovima.

Uzrok svake bolesti nalazi se u duhovnoj sferi, u podsvijesti i emotivnim blokadama koje u nama stvaraju iskrivljene slike stvarnosti, odnosno, pogrešna gledišta prema sebi, okolini i ljudima u njoj. To se tijekom vremena očituje na tjelesnoj razini u obliku raznih tjelesnih bolesti.

Bachovi cvjetni preparati pomažu upravo na uklanjanju uzroka bolesti za koje je odgovorna naša psiha.

Dr. Bach je svoje preparate podijelio prema psihičkim stanjima na koje djeluju u sedam glavnih skupina:

1. Strah
2. Nesigurnost
3. Nezainteresiranost
4. Usamljenost
5. Obeshrabrenost
6. Sumnja
7. Samokontrola

STRAH

Nema bića koje se nikada nije našlo u stanju straha. Spomenut ću samo neke: strah od ljudi, samoće, siromaštva, bolesti, nesretnog slučaja, gubitka posla, kriznih stanja, noćnih mora; bezraložni strahovi. Preparati iz ove skupine pogodni su za osobe koje često gube kontrolu nad sobom ili su pred živčanim slomom.

NESIGURNOST

Preparati iz ove skupine pomažu pri nedostatku samopouzdanja, za nesigurne i neodlučne osobe koje oklijevaju i teško donose odluke, kod sumnje u sebe, potištenosti, obeshrabrenosti, razočarenja, prepuštanja sudbini, beznadnosti, očaju, tjelesne i fizičke iscrpljenosti.

NEZAINTERESIRANOST

Ova skupina esencija obuhvaća razna psihička stanja u koja čovjeka dovode stresne situacije. Ravnodušnost, pospanost, dekoncentracija, duhovna odsutnost, gubitak volje za radom, životom i učenjem, samo su neka od stanja koja se mogu tretirati ovom skupinom preparata. Kod totalne iscrpljenosti, velike psihičke i fizičke zamorenosti, kroničnih bolesti, malodušja, apatičnosti, depresije, povučenosti, neželjenih misli koje se stalno ponavljaju, mučnih i teških unutarnjih dijaloga, psihičkih muka, premora i nesanice, za osobe koje su opterećene prošlošću, jadom i brigama iz prošlosti, vraća volju, snagu, radost i interes za život.

USAMLJENOST

Ova skupina obuhvaća razna psihička stanja koja proizlaze iz usamljenosti: netrpeljivost, razdražljivost, uobraženost, duhovna krutost, arogancija, svadljivost, sebičnost, ovisnost o alkoholu, drogama ili sl., unutarnja tjeskoba, površinska veselost koja skriva nesigurnost pri donošenju temeljnih životnih odluka (škola, brak, promjena posla, pubertet, klimakterij); zavist, zloba, ljubomora, nepovjerenje, mržnja, osjećaj zapostavljenosti; sve se to rađa iz usamljenosti ako potraje dulje vrijeme i na kraju prelazi u ozbiljnu bolest.

OBESHRABRENOST I SUMNJA

Manjak samopouzdanja, očekivanje neuspjeha, osjećaj krivice, samopredbacivanje zbog pogrešaka iz prošlosti, pripisivanje tuđih pogrešaka sebi, osjećaj nedoraslosti, skrivanje od velikih odgovornosti, proživljavanje velikih duševnih boli i patnji, stanja očaja, te skrivanje istih pred drugima, neke su od posljedica obeshrabrenosti i sumnje. Preparati iz ove skupine također su pogodni za ljude s osjećajem nečistoće i gadljivosti prema samima sebi; za oslobađanje od loših navika, neugodnih misli, pojave bradavica i ekcema, lišajeva i nezadovoljstva vlastitim izgledom.

SAMOKONTROLA

Egocentričnost, samosažaljenje, sebičnost, stalna unutarnja napetost, prenapregnutost, nesposobnost opuštanja (povrijeđeni zglobovi), nefleksibilnost, prevelike ambicije, razdražljivost, netolerancija, kiritizerska težnja za osuđivanjem drugih, pretjeranost u zahtjevima, gledanje drugih samo u negativnom svjetlu, nedostatak skromnosti, duhovna ukočenost, suzdržavanje od veselja i životnih radosti, strogost prema sebi, samokažnjavanje, posljedice su prevelike samokontrole i uspješno se mogu tretirati prirodnim esencijama iz ove skupine.

”PRVA POMOĆ”

Kapi “Prve pomoći” sastavljene su od pet vrsta cvijeća. Univerzalne su i mogu ih koristiti svi, dok se ostale kapi pripremaju i koriste ovisno o problemima i psihičkom stanju osobe koja ih koristi.

Kapi “Prve pomoći” koriste se kod nesvjestice, stanja šoka, akutnih psihičkih i fizičkih bolnih stanja, oslobađaju od strahova, panike i vraćaju osjećaj sigurnosti. Pomažu i kod uboda insekata, nagnječenja ili lokalnih bolova, kao topli ili hladni oblozi, i u mnogim drugim situacijama.

OSTALI UČINCI BACHOVIH ESENCIJA

Prednost Bachovih cvjetnih preparata u odnosu na klasične lijekove je ta što ih kao preventivu mogu koristiti odrasli i djeca, bolesne i zdrave osobe, jer su potpuno prirodni, bez umjetnih dodataka, a čak niti nakon dugotrajnih terapija ne uzrokuju bilo kakve štetne posljedice ili pojave.

Potrebno je napomenuti da nisu zamišljeni kao zamjena za medicinski tretman, već kao njegova nadopuna, pa se mogu uzimati kao dodatak bilo kojem drugom obliku liječenja.

Bachovi cvjetni preparati pomažu upravo na uklanjanju uzroka bolesti za koje je odgovorna naša psiha.

Bachove cvjetne esencije zapanjujuće brzo i učinkovito djeluju kod tretmana djece. Može se pozitivno djelovati na nemirnu i bojažljivu djecu, olakšati prilagođavanje na dječji vrtić i školu, ublažiti teškoće pri učenju, riješiti ispitne strahove i tremu. Također, učinkovito se pomaže u “prkosnoj dječjoj fazi” jer se uz Bachove cvjetne esencije ona odvija podnošljivije kako za roditelje tako i za samu djecu.

Tretmanom Bachovim esencijama psihičko stanje se brzo poboljšava, jača životna volja, snaga i imunosustav, što povoljno utječe na tok bolesti.

Kod neuroze, psihoze, endogene depresije, dubokih duševnih konflikata, kao i kod teških duševnih boli, bolesti kao što su rak, reume, razna kožna oboljenja, psorijaza, alergije, za pomoć se treba obratiti terapeutu, koji će vam odrediti ispravnu terapiju.

Dakako, ovdje se možete zapitati kakvi mogu biti popratni simptomi uzimanja Bachovih cvjetnih esencija te međudjelovanje s drugim lijekovima? Može se sa sigurnošću reći kako tijekom dugogodišnje primjene Bachovih cvjetnih esencija nisu primijećeni nikakvi nepoželjni učinci. Međudjelovanje s drugim lijekovima nije poznato. Ako uzimate neke lijekove, prije uzimanja Bachovih esencija o tome informirajte svoga terapeuta.

U akutnim situacijama, i kod djece, često se već kod prve dozirane bočice uočavaju pozitivne promjene. Kod težih i duboko usađenih psihičkih problema, kao što su manjak samopouzdanja, nesposobnost reći "ne", dugogodišnjih teških fizičkih i psihičkih stanja, ovisnosti, itd., preporuča se produžiti uzimanje Bachovih kapi od tri do šest mjeseci.

 


 
 
 

 

 

 
 
  Copyright © Biserka Bahunek. Sva prava pridržana.